Ontwerpen en aanleveren

Druktechnieken

Wij gebruiken 2 verschillende druktechnieken om textiel te bedrukken

DTG (direct to garment)
DTG (Direct-to-Garment) druk is een printtechniek waarbij een printer rechtstreeks inkt op textiel print. Het is ideaal voor gedetailleerde ontwerpen en biedt een breed scala aan kleuren. Deze methode is geschikt voor kleine oplages en levert hoge kwaliteit prints op katoen of katoenmix kledingstukken. DTG is efficiënt, milieuvriendelijker dan traditionele druktechnieken, en laat toe om snel en in kleine hoeveelheden te produceren.


DTF (direct to film)
DTF (Direct-to-Film) druk is een printtechniek waarbij ontwerpen eerst op een speciale film worden geprint, waarna ze met hitte overgebracht worden op diverse stoffen en kleding. Deze methode is veelzijdig en werkt op uiteenlopende stoffen, waaronder katoen en polyester, en is ideaal voor gedetailleerde, kleurrijke ontwerpen. DTF is efficiënt voor zowel kleine als grotere oplages en biedt duurzame, kwalitatieve prints.

Aanleverspecificaties van bestanden

Transparantie

Voor het aansturen van onze printer is het van belang dat bestanden met transparantie aangeleverd worden. Daar waar het bestand transparant is, komt geen inkt. Alles wat geprint moet worden moet ook in het bestand staan dus kleur en wit. Dat is inderdaad anders dan wat gebruikelijk is in de grafische wereld, we zijn tenslotte gewend dat daar waar iets in de opmaak wit is, er geen inkt verschijnt. De ontwerpen worden NIET gespiegeld.

Bestandsformaat voor full color afbeeldingen en ontwerpen: .pdf of .png met transparante achtergrond
Bestandsformaat voor simpele afbeeldingen in één kleur: .pdf, .ai, .eps met transparante achtergrond

Geen semi-transparant pixels: Gebruik nooit semi transparante pixels of kleurverlopen naar transparant. Deze kunnen niet goed worden gedrukt en zullen lelijk worden. Wil je toch verlopen gebruiken zorg dan half-tone verlopen(voor de kenners). Kijk maar eens naar deze YouTube hoe dat het makkelijks kan.

Resolutie: Wij raden een resolutie van 300 DPI voor afbeeldingen aan. We raden je af om je ontwerp aan te
leveren met een resolutie lager dan 150 DPI.

Lettertypes en lijnen: Hanteer een minimale lettergrootte van 12 pt. De uiteindelijke leesbaarheid is
afhankelijk van het lettertype in combinatie met grootte en kleurcontrast. Lettertypes IN een afbeelding
kunnen kleiner zijn. Zorg dat alle lettertypen volledig zijn omgezet naar
contouren/outlines/afbeelding. Lijnen en strepen mogen niet dunner zijn dan 3 pt.

Witte onderlaag

Bij de prinstechnieken die wij gebruiken wordt er altijd een witte onderlaag geprint om mooie kleuren te krijgen op witte en donkere stoffen. Bij DTG wordt eerst een laag wit geprint en daarna komt wordt de afbeelding over deze witte laag geprint.

Bij DTF wordt eerst de kleurlaag geprint en daarna wordt deze afgedekt met een stevige laag witte inkt, deze laag is marginaal kleiner dan het kleurendeel om te voorkomen dat er na het oppersen witte inkt zichtbaar is (trapping). Als laatste wordt de witte laag, terwijl deze nog nat is, voorzien van een laag lijmpoeder. Daarna gaat het geheel door de droogtunnel.

Nog vragen?

Wij kunnen je helaas niet helpen bij de ontwerpen van logo’s of afbeeldingen. Er zijn wel handige online designpools zoals Canva om zelf ontwerpen te maken. Kijk eens naar deze Canva tutorial video Heb je tijdens het ontwerpen toch vragen of heb je advies nodig stuur dan even een mailtje naar info@unboundprint.nl